Diari de restauració

Seguint amb la voluntat de difondre fons i activitats, iniciem un apartat on podreu seguir l’evolució de la restauració de part de les peces que conformaran la nova exposició permanent del MCUT.

Aquesta peça prové de l’excavació del carrer la Font 7-9.

Quan arriba al laboratori de conservació-restauració es conserva un 75% de la peça en un estat de conservació força dolent. Dividit en sis fragments, un dels dos més grans es troba doblegat sobre ell mateix. Presenta restes de terra per tota la superficie i també productes de corrosió característics del coure i les seves aleacions.0275.abans1

Abans de realitzar la neteja mecànica, per evitar trencaments durant la manipulació, es consoliden els fragments col.locant teixit sintétic (teixit no teixit 100% poliéster) amb Paraloid B-72 al 5% en acetona en la cara contrària en la que es realitza la neteja. Una vegada acabada la neteja es retira aquest teixit. La neteja mecànica es realitza amb bisturí i micromotor amb freses molt petites d’acer sota la lupa binocular. Per obrir la part doblegada d’un dels fragments se li aplica calor amb llum d’infrarojos i es va obrint molt lentament (aquest procés ha durat dues setmanes). Una vegada nets els fragments, s’estabilitzen amb banys d’aigua desionitzada fins que el test de clorurs dona negatiu, i s’assequen a l’estufa d’aire forçat a 50ºC durant 2 hores. Posteriorment, s’aplica una capa de Paraloid B-72 al 5% en acetona per consolidar i protegir del mediambient.

S’enganxen els diferents fragments amb una resina epoxídica de dos components. Aquesta mateixa resina s’utilitza per fer la reintegració de les parts mancants que li dona solidesa a la peça utilitzant la cera de dentista com a motlle. Posteriorment es reintegra pictòricament amb colors acrílics amb la tècnica del puntillisme. Una vegada acabada la seva restauració, es realitza un suport per a la peça amb material inert (escuma de polietilè) i s’introdueix en una caixa acondicionada amb un bon tancament perquè mantingui les condicions adequades d’humitat relativa (constant i inferior al 30%) i temperatura (constant i entre 18ºC i 20ºC).0257.final1

La seva cronologia és de últim quart de segle XIV fins la primera meitat de segle XV. Es tracta d’una placa que formaria part d’una capseta amatòria. Trobem paral·lels per aquesta peça al MNAC .

Inés Banegas, restauradora

Acerca de MCUT2

Museu Comarcal de l'Urgell.
Esta entrada fue publicada en restauració y etiquetada , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s